Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Συναγερμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα - Φόβοι για νέο καραβάνι ελπίδας από πρόσφυγες

Μετά τον Όρμπαν και ο Μπορίσοφ παίρνει μέτρα για να μπλοκάρει ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από την Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι βουλγαρικές αρχές μετά το «καραβάνι της ελπίδας» που συγκεντρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στα Διαβατά και επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ακολουθώντας τη βαλκανική διαδρομή με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών της γειτονικής χώρας – Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και Μλαντέν Μαρίνοφ, οι βουλγαρικές αρχές είναι έτοιμες να στείλουν μέσα σε ένα 24ωρο 1.200 στρατιώτες και άλλους 1.800 σε επόμενη φάση, προκειμένου να μπλοκάρουν ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από την Ελλάδα, το οποίο θα επιχειρήσει να φτάσει στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Οι δύο Βούλγαροι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν και επιθεώρησαν μαζί με τους επικεφαλής της Συνοριακής Αστυνομίας και των Στρατευμάτων Ξηράς την ελληνοβουλγαρική μεθοριακή διάβαση «Κούλατα», η οποία ανήκει στην επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ και συνορεύει με τον Προμαχώνα Σερρών. Της σημερινής (9/4) επίσκεψης είχε προηγηθεί την προηγούμενη βδομάδα έκτακτη συνάντηση στη Σόφια από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ για την συζήτηση μέτρων αντιμετώπισης ενδεχόμενων μαζικών μεταναστευτικών πιέσεων από την Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη μέσα από το έδαφος της Βουλγαρίας.

Ο βουλγαρικός συναγερμός ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Σόφια δεν έχει κατασκευάσει φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών. Αντίθετα έχει εγκαταστήσει συρματόπλεγμα κατά μήκος των 274 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία.

Η βαλκανική διαδρομή έκλεισε το 2016 και έκτοτε η Βουλγαρία καταγράφει μηδενικές μεταναστευτικές πιέσεις στα νότια σύνορά της. Ωστόσο το «Καραβάνι της ελπίδας» που δημιουργήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από πρόσφυγες αναζωπύρωσε το φόβο για νέα προσφυγικό κύμα. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σχολίασε, τα σύνορα με την Τουρκία φυλάσσονται καλά και οι συναφθείσες με τη χώρα συμφωνίες για τη μετανάστευση εφαρμόζονται, αλλά «με την Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός για τα θέματα ασφάλειας η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα. «Όχι μόνο για την εγγύηση της εθνικής ασφάλειας, αλλά και επειδή στην ΕΕ θα διενεργηθούν εκλογές για ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και εάν κάποιος θέλει να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη μέσω μεταναστευτικών πιέσεων, θα προσπαθήσει να το κάνει» εξήγησε ο κ. Καρακατσάνοφ.

Σε περίπτωση ενδεχόμενης διείσδυσης προσφύγων η Βουλγαρία είναι έτοιμη να τους εγκαταστήσει σε καταυλισμούς, που δημιουργήθηκαν για το προηγούμενο μεταναστευτικό κύμα και σήμερα τα 2/3 των θέσεων είναι ελεύθερες.