Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τι οδηγεί τις διεθνείς αγορές σε υψηλά εξαμήνου

Με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα σε απροσδόκητα σημάδια «ανάρρωσης» της κινεζικής οικονομίας, που είχε αναμφίβολα πληγωθεί το περασμένο έτος, αλλά και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων συνεχίζουν απρόσκοπτα την άνοδό τους. 
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 στην πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου επιστρέφει σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τον Οκτώβριο, ενώ και ο παγκόσμιος MSCI World σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά έξι μηνών.

Η μηνιαία έρευνα του ZEW εξέπληξε ευχάριστα τους επενδυτές, καθώς έδειξε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Απρίλιο. Τι και εάν επενδυτικοί οίκοι όπως η Citi προειδοποιούν πως πρόκειται για έναν άκρως ευμετάβλητο δείκτη, ο οποίος θα μπορούσε γρήγορα να επιστρέψει στο κόκκινο, εάν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις στη γερμανική οικονοία ή στο μέτωπο του Brexit; Οι επενδυτές ποντάρουν σταθερά εδώ και τρεις μήνες σε σενάρια αισιοδοξίας και διατηρούν αμείωτη την «όρεξή» τους για μετοχές.

Παράλληλα επιδιώκουν και λίγη ασφάλεια στο χρέος, αυξάνοντας την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα. Ακόμη και εκεί όμως δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε επιλογές, που ενέχουν ρίσκο και προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα.

Οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η παγκόσμια οικονομιά έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα. Αλλά ελπίζουν. Προσδοκούν «ανάσταση» από μιά συμφωνία ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, και αφήνουν προς το παρόν κατά μέρος τις ανησυχίες για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανοίξει νέα μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία ή άλλους μεγάλους εταίριους.

Ακόμη και στο Brexit οι περισσοτεροι φαίνεται να πιστεύουν πως οδηγούμαστε σε μία πολύ πιο «μαλακή» έξοδο, με στενούς οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στη Βρετανία και την 27. Δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που φαίνεται να ελπίζουν ό,τι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ: ανάκληση του Brexit και παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση.

Υπό τις συνθήκες αυτές η τρέχουσα εβδομάδα, Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς, δεν φέρνει «πάθη» για τις αγορές- με μικρές μόνο εξαιρέσεις, όπως η Ιταλία, για την οποία φουντώνουν οι φόβοι.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζουν οι γερμανικές μετοχές με τον DAX να ενισχύεται 0,7%. Ακολουθεί ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,55%, ενώ στο +0,3% είναι ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατούν τάσεις σταθεροποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακή μεταβολή στις 774 μονάδες.