Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Πολεμικά πλοία ΗΠΑ-Γαλλίας στον Πειραιά πυροδοτούν διάφορα σενάρια

Πάντως η Ελλάδα -δεν είναι κρυφό-, και το έχουν πει ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού πως συζητά τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με την Γαλλία για την κατασκευή και προμήθεια της νέας φρεγάτας

Ο κατάπλους πολεμικών πλοίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία στο λιμάνι του Πειραιά, δεν είναι παράλογο να κινούν το ενδιαφέρον και παράλληλα να πυροδοτούν τα σενάρια για την αναβάθμιση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος χρίζει άμεσης υποστήριξης. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές το γεγονός του κατάπλου του αμερικανικού αντιτορπιλικού, κλάσης Alreigh Burke, «USS MITSCHER», του 6ου αμερικανικού στόλου, φέρνει στο προσκήνιο σενάρια που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάζουν το ελληνικό αίτημα που είχε κατατεθεί ακόμη κι’ από τον ίδιο τον Ευάγγελο Αποστολάκη, για ενίσχυση του ελληνικού στόλου.

Οι ίδιες πηγές πάντως έλεγαν επιπλέον, ότι ήδη οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες περιόδους, με την χώρα μας να προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει αυτή τη σχέση. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες:

Πρώτον θέλουν να έχουν μια υγιή σύμμαχο στην περιοχή, ειδικά τώρα που το bras de fer με την Άγκυρα που έχει φόντο την προμήθεια των S-400 κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει τις σχέσεις των δυο κρατών.

Δεύτερον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούν τις προσπάθειες, οι όποιες προμήθειες εξοπλιστικών να περιλαμβάνουν την Αμερική ή την Ευρώπη, απομακρύνοντας έτσι τη ρωσική τεχνολογία που ταυτόχρονα αποτελεί έναν βασικό εν δυνάμει κίνδυνο για το ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε ζητήσει ευθέως την αμερικανική βοήθεια για πλοία, ακόμη και μεταχειρισμένα.

Η άλλη πλευρά είχε δηλώσει «προσωρινή» αδυναμία για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο. Η έλευση ενός Alreigh Burke στο πρώτο λιμάνι της χώρας, οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει τέτοια πολεμικά πλοία και σ’ αυτό ήταν κάθετοι αξιωματικοί από το Πολεμικό Ναυτικό που ερωτήθησαν.

Όμως, δεν διέψευσαν πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές συνεχίζονται είτε για μεταχειρισμένο πλοίο, που απλώς θα δώσει πνοή και δυναμική από τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσει η όποια αναβάθμιση υποστούν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, ή για νέου τύπου φρεγάτα, χαμηλής παρατηρησιμότητας, με υπερσύγχρονα μέσα. Η θέση που εκφράστηκε για το νέο πλοίο που αναζητά η χώρα μας, ήταν «τα πάντα είναι ακόμη ανοιχτά και συζητάμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, προσπαθώντας να καταλήξουμε στην καλύτερη προσφορά, όσο πιο γρήγορα γίνεται διότι οι ανάγκες υπάρχουν, όπως και οι προκλήσεις που ανοίγονται για την χώρα μας τα επόμενα χρόνια και το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και αντάξιο της ιστορίας του».
Η Γαλλίδα «LANGEUDOC»

Με λίγη ώρα διαφορά έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά η γαλλικής κατασκευής φρεγάτα τύπου Fremm « Languedoc», η οποία μάλιστα είχε στεφθεί ως μια από τις πρωταγωνίστριες και υποψήφιες να βαφτεί στα ελληνικά χρώματα, πριν από περίπου έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε ποτέ, αν και τότε μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της είδησης, η Άγκυρα φέρετε να είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ζητούσε από την γαλλική πλευρά να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει και αν ισχύουν τα σενάρια περί της πρόκτησης δυο φρεγατών Fremm από την χώρα μας.

Η μόνη αλήθεια τελικά παραμένει πως ακόμη και σήμερα, Ελλάδα και Γαλλία δεν έχουν σταματήσει να συζητούν για τους τρόπους με τους οποίους ίσως θα μπορούσε να λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα, που αποτελεί ίσως το μοναδικό αγκάθι ώστε να προχωρήσει η υπόθεση της κατασκευής των νέων ψηφιακών φρεγατών, όχι Fremm, αλλά Belhara.

Οι δυο πλευρές δηλώνουν την θέληση να προχωρήσουν και η κατασκευή των φρεγατών να ξεκινήσει, όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να βρεθούν τα χρήματα από την χώρα μας, γεγονός που η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις. Μετά το «Βατερλό» με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι γαλλικές τράπεζες, ίσως η πιο ρεαλιστική βάση ήταν η τελευταία, που είναι η κατασκευή της φρεγάτας Belhara και η αγορά της από το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας κι όχι απευθείας από την εταιρία, κάτι που είχε γίνει και με τις φρεγάτες τύπου S από το Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας.

Πάντως η Ελλάδα -δεν είναι κρυφό-, και το έχουν πει ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού πως συζητά τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με την Γαλλία για την κατασκευή και προμήθεια της νέας φρεγάτας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως εκείνος που θα κερδίσει, θα το κάνει στα σημεία.